1 ian. 2009

Mănăstirea Ciolanu




1 IANUARIE, Ziua Sfantului Vasile cel Mare! A fost o zi grozava, insorita, fara ceata, fara vant si profitand de faptul ca tot ma aflam prin zona, m-am decis sa dau o raita pe la Mănăstirea Ciolanu.

Pe staret l-am gasit in bisericuta veche, slujind. Numele lui este Chiril Lovin, este protosinghel, este din Focsani, este tanar. De la el am aflat istoricul manastirii: "Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al 15-lea.
Biserica veche, cu hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, a fost ridicata de Doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul, in anul 1589. Era in timpul unei invazii, si Doamna Neaga, impreuna cu cei 5 copii ai sai, s-a refugiat in vatra de sihastrie ce functiona aici. Unul dintre copii a murit si, dupa toate probabilitatile, ale lui sunt oscioarele ce-au fost gasite, dupa multa vreme, ingropate in dreapta bisericii. Initial, biserica era fara turle si fara pronaos"

(sursa: Razvan Bucuroiu - Lumea credintei)

Niciun comentariu: